Белгийският хореограф и режисьор Ян Фабр, един от най-известните и противоречиви

...
Белгийският хореограф и режисьор Ян Фабр, един от най-известните и противоречиви
Коментари Харесай

#metoo и в Белгия – съдят режисьор за сексуално насилие

Белгийският хореограф и режисьор Ян Фабр, един от най-известните и спорни актьори в Европа, е изпратен пред белгийския углавен съд по обвинявания в полов тормоз на работното място. Това гласи правосъдно изказване, представено от The Jakarta Post.

До обвиняването се стигна, откакто 20 танцьори подадоха тъжби против него. Първите обвинявания пристигнаха през 2018 година, в разгара на придвижването #metoo, когато ръководената от него танцова група популяризира отворено писмо, в което твърди, че години наред танцьорите са били обект на полов тормоз и оскърбление.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Troubleyn | Jan Fabre-official (@troubleyn_janfabre)

Бившите чиновници на Фабр разказват работната среда като „ токсична “, тъй като в нея танцьорите печелели повече време на сцената посредством полови връзки с режисьора. Според танцьорите унижението е съпътствало всяка тяхна подготовка. Обвиненията към този момент са входирани в съда, като първото съвещание ще се организира в Антверпен на 21 септември. 

Танцьорите описват още, че Ян Фабр е канил актьори в дома си под претекст, че приготвят представления, само че по-късно се е опитвал да инициира полов акт. След тези предложения на някои чиновници са препоръчани огромни суми пари, само че откакто са ги отказали, те са изгубили своето време на сцената и получавали все по-малко опция да се изявяват в представленията.

Артистите, работили под управлението на Фабр, настояват, че са осъществени няколко акта на оскърбление и полово заплашване, в това число „ полусекретни “ фотосесии, в които на танцьори са предлагани пари и са призовавани да вземат опиати, с цел да „ се усещат по-свободни “. Съдът оповести,  че Фабр ще бъде съден за " принуждение " и " полов тормоз на работното място " против 12 чиновници, както и за " непристойно посягане над човек ".
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Troubleyn | Jan Fabre-official (@troubleyn_janfabre)

„ Никога не съм имал желание да заплашвам или контузвам хората психически или полово “, разяснява Ян Фабр, когато жалбите се появиха за първи път. 62-годишният хореограф, образен художник и сценичен режисьор е прочут със своите провокативни осъществявания, които намерено преглеждат сексуалността. Той е първият художник, поканен да осъществя огромна независима галерия в Лувъра.

„ Фабр е прочут със своите тъмни, провокативни осъществявания, които размиват границите сред сцената и живота. Те постоянно включват телесни течности, голота и полови дейности. Властната му, странна персона му е спечелила репутацията на международна рок звезда на изкуството “, гласи една от рецензиите на спектаклите му, оповестена в Hyperallergic.com.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Troubleyn | Jan Fabre-official (@troubleyn_janfabre)

Трупата му Troubelyn е основана през 1986 година, и получава финансиране от белгийското министерство на културата, поради което предстои на най-малко два одита годишно. В тях се документира и отношението към чиновниците, само че преди зараждането придвижването #metoo никой от подчинените на Фабр не е дръзнал да се оплаче от него.

 
Разкази от Болшой спектакъл: " Превръщат балерините в проститутки "

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР